КУЛТУРНО-ДУХОВНИ МОЗАИК

наше заједнице

НАШИ ПРОЈЕКТИ

СПОЈ ДУХОВНОСТИ, КУЛТУРЕ, КРЕАТИВНОСТИ И ТРАДИЦИЈЕ

Духовне теме

Спомен обележје „Полинезија"

Културни програми

Креативне радионице за одрасле

Посвећени смо очувању разноликости и богатства наше културе

Кроз своје световне и духовне пројекте, СОКЦ Св. Јелена Анжујска негује националне вредности и гради културни мост између локалног и српског становништва, доприносећи културној разноликости малтешког друштва.

Приредбе

Концерти

Јачање наше заједнице
и веза са матицом кроз заједничке манифестације

Чувамо и промовишемо српску културу, језик и традицију на Малти. Наш СОКЦ заједно са Малтешко-српском заједницом и другим организацијама приређује манифестације које повезују Србе на Малти са њиховим културним наслеђем и матицом.

Српска култура у центру Медитерана

СЛАВИМО СВЕТОСАВЉЕ

Пусти видео запис

Светосавска приредба

Светосавска приредба део је првих светосавских свечаности које су одржане на Малти 27. и 28. јануара 2024. године уз благослов малтешког пароха, о. Ристе и подршку Канцеларије Амбасаде Републике Србије на Малти. Организацију приредбе су подржали: Малтешко-српске заједнице, Срби за Србе, огранак са Малте, Српски образовно-културни центра „Св. Јелена Анжујска“, Српска допунска школа, КУД „Дукат” Коло српских сестара, Предшколица српског језика и Дечји хор.

Издвајамо за вас:

Израда спомен обележја у току

Једна од најзанимљивијих тема је свакако намера СОКЦа Св. јелена Анжујска да се постави спомен обележје потопљеном броду „Полинезија” из 1918. године, на којем је био велики број српских кадета који су се враћали са опоравка у Бизерти, а међу њима је била и славна Милунка Савић. Брод је погодила немачка подморница на око 80 миља од Марсаскале, места на југу Малте, а олупина се налази на 65 метара дубине и представља једну од ронилачких атракција.

Посета оца Гојка Перовића

У фебруару 2023. године имали смо велику част и благослов да црквену заједницу православних верника на Малти посети протојереј-ставрофор, отац Гојко Перовић. Током своје посете, отац Гојко је одржао две беседе на велику радост свих верника. Ове беседе су биле инспиративне и снажно су одјекнуле међу присутнима, остављајући трајан утисак на све који су имали прилику да их чују.